• Cal Ganxo és l’únic restaurant de Valls i de Catalunya que només serveix calçotades. Fidel a la tradició, ofereix una experiència gastronòmica autèntica, on els calçots es couen sobre la flama de les redoltes i es serveixen al moment, embolicats amb paper de diari i sobre teules, tal com es feia abans. La salsa de calçots, recepta original de la iaia Cisqueta de Cal Ganxo, esdevé la clau de l’èxit de l’àpat.

    Als calçots, sempre els segueix la carn d’anyell, la llonganissa i la botifarra negra de Valls, servides sobre una petita graella amb brases, amb fesols del ganxet, escarxofes i all i oli. Tot acompanyat de pa de pagès, vi i cava brut nature. La dolçor de la crema catalana, la frescor de la taronja i l’agradable amargor del cafè, tanquen un menú elaborat de forma tradicional amb productes pròxims i de qualitat.

  • Diuen que els calçots van ser descoberts, o millor dit, inventats, per un pagès solitari de Valls a finals del S.XIX, conegut amb el renom de Xat de Benaiges, quan va començar a coure a les brases els brots tendres que neixen d’una ceba. En va pelar l’extrem carbonitzat i, sense voler, va inventar el calçot.

    A principis del S.XX, la calçotada esdevingué una festa gastronòmica i àpat habitual de moltes famílies vallenques els dies festius. A partir dels anys 60, l’impuls d’alguns restauradors vallencs de la cuina de la calçotada ha fet que desenes de milers de persones de tot el país visitin cada any Valls per a fer-hi la popular calçotada, atorgant a la ciutat el distintiu de Ciutat Origen de la Calçotada.